Pizza som efterrätt. Ginopizza inspirerad av den smått klassiska desserten. Sweet sweet sweet!

För 3 pizzor

Ingredienser

1 degbit
1/2 kiwi
6 jordgubbar
5 physalis
10 blåbär
1/2 dl färdig vaniljsås
1 dl riven vit choklad

Pizzadeg 10 pizzor

5 dl vatten
1 påse torrjäst (12 g)
6 dl manitoba cream eller vetemjöl special (360 g)
ca 6 dl vetemjöl (360 g)
2 tsk havssalt
2 msk olivolja

Till utkavling

1/2 dl durumvete

40 min+1 timme och 40 min jästid+10 min+5-10 min i ugnen

Pizza med frukt och choklad – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 275–300°. Skala och skiva kiwin. Snoppa och skiva jordgubbarna. Ansa och halvera physalisen.
  2. Dela degbiten i tre delar och kavla ut. Täck degen med vaniljsås. Strö över hälften av chokladen. Fördela frukt och bär på pizzorna. Strö på resten av chokladen.
  3. Grädda på stenplattan mitt i ugnen 5–10 min.

 

Pizzadeg:

1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.
3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.
4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa
ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.
5. Kavla ut eller tryck ut degbitarna till runda pizzor, 15–20 cm i diameter, på arbetsbänk mjölad med durumvete.