Pizza funghi - pizza med svamp. Variera med olika sorters svamp, karljohanssvamp är alltid rätt.

För 1 pizza

Ingredienser

1 degbit
2 bitar ostronskivling
1 skogschampinjon
1 shitakesvamp
1/2 portabellasvamp
1/2 dl tomatsås
1 tsk olivolja
1/2 dl grovt riven parmesanost
1 msk vitlöksolja

pizzadeg

5 dl vatten
1 påse torrjäst
6 dl manitoba cream eller vetemjöl special (360 g9
ca 6 dl vetemjöl special (360 g)
2 tsk havssalt
2 msk olivolja

Till utkavling

1/2 dl durumvete

40 min + 1 timme och 40 min jästid + 10 min + 5–10 min i ugnen

Pizza funghi – gör så här:

  1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
  2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.
  3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.
  4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.
  5. Sätt ugnen på 275–300°. Kavla ut eller tryck ut degbiten till en rund pizza, 15–20 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Ansa och skiva svampen. Täck degen med tomatsås. Ringla över olja. Täck med parmesanost.
  6. Täck pizzan med svamp. Ringla över vitlöksolja.
  7. Grädda på stenplattan mitt i ugnen 5–10 min.
Fler recept med: Övrigt, Pizza, Vegetariskt