Pizza funghi

Pizza funghi – pizza med svamp. Variera med olika sorters svamp, karljohanssvamp är alltid rätt.

40 min + 1 timme och 40 min jästid + 10 min + 5–10 min i ugnen

1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.

2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.

3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.

4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.

5.  Sätt ugnen på 275–300°. Kavla ut eller tryck ut degbiten till en rund pizza, 15–20 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Ansa och skiva svampen. Täck degen med tomatsås. Ringla över olja. Täck med parmesanost.

6. Täck pizzan med svamp. Ringla över vitlöksolja.

7. Grädda på stenplattan mitt i ugnen 5–10 min.

Recept från