Pizza Britannia

Recept på pizza med sidfläsk och ägg. Se till att använda ett riktigt färskt ägg, det har en segare äggvita som inte rinner ut så lätt.

40 min +1 h och 40 min jästid + 10 min + 6 min i ugnen

Pizza Britannia

 

  1. Sätt ugnen på 275–300°. Skär fläsket i tunna skivor. Skala och skiva löken.
  2. Kavla ut eller tryck ut degbiten till en rund pizza, 15–20 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Täck degen med ett tunt lager tomatsås. Ringla över olivolja. Täck med parmesanost. Lägg på fläskskivorna så att det lämnas fritt utrymme i mitten. Strö på löken.
  3. Grädda på stenplattan mitt i ugnen ca 2 min. Knäck ägget i mitten av pizzan och droppa över tabasco. Grädda ytterligare ca 4 min.

 

Recept på pizzabotten:

  1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
  2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.
  3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.
  4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.
  5. Kavla ut eller tryck ut degbitarna till runda pizzor, 15–20 cm i diameter, på arbetsbänk mjölad med durumvete. Lägg på valfri topping

Recept från