Pizza, Anatra-patata

Pizza med stekt anka och potatis. En riktig gourmetpizza! I Italien kallas pizzor utan tomatsås för bianca.

40 min+1 timme och 40 min jästid+20 min+45 min+5-10 min i ugnen

1. Sätt ugnen på 125°. Skär ett rutmönster i fettet på ankbröstet. Lägg det med fettet nedåt i en torr, kall stekpanna. Krydda med 1 tsk flingsalt och 1 krm peppar. Stek på medelvärme tills fettet är gyllenbrunt, ca 5 min. Vänd och stek ca 30 sekunder.  Lägg ankbröstet i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 60° innertemperatur, ca 45 min. Låt kallna och skiva tunt. Höj värmen till 275–300°.
2. Skär anka och potatis i skivor. Skala och skiva löken. Kavla ut eller tryck ut degbiten till en rund pizza, 15–20 cm i diameter, på mjölad arbetsbänk. Täck degen med crème fraiche. Ringla över olja. Täck med parmesanost. Lägg på lök, potatis och anka. Strö över 2 krm flingsalt, 1/2 krm peppar, krossad grönpeppar och rosmarin.
3. Grädda på stenplattan i ugnen ca 7 min.

1. Värm vattnet till 45°. Lös jästen i vattnet. Tillsätt manitobamjöl och vetemjöl. Arbeta degen ca 10 min i hushållsassistent eller knåda för hand ca 20 min.
2. Tillsätt salt och olivolja och arbeta ytterligare ca 5 min. Degen ska vara elastisk. Tillsätt ev mer mjöl.
3. Häll upp degen på en mjölad arbetsbänk. Täck med handduk och låt jäsa ca 40 min.
4. Dela degen i 10 lika stora bitar. Rulla ihop till bollar och lägg på mjölad arbetsbänk. Pudra mjöl ovanpå och lägg över en fuktig kökshandduk. Låt jäsa
ytterligare ca 1 timme, till dubbel storlek.
5. Kavla ut eller tryck ut degbitarna till runda pizzor, 15–20 cm i diameter, på arbetsbänk mjölad med durumvete.

Recept från