Tips till kocken, använd engångshandskar när rödbetan skalas.

För 4 person(er)

Ingredienser

4 gösfiléer 600 g
1 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald
0,5 dl pistaschnötter skalade el 1 dl oskalade
1 dl västerbottensost grovriven

Rödbetsrisotto

1 rödbeta stor, rå (ca 150 g)
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
2 msk smör
2 dl avorioris
2 dl torrt vitt vin
3 msk kycklingfond koncentrerad
4 dl vatten
2 dl västerbottensost grovriven
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Mustig vinsås

1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 msk strösocker
2 dl torrt vitt vin
2 dl vatten
2 msk balsamvinäger
4 msk kalvfond koncentrerad
2 tsk kinesisk soja
2 tsk Maizena majsstärkelse

Tillbehör

8 färska, gröna sparrisar
1 msk olivolja god

1. Sätt ugnen på 225°. Kryddafisken, vik den så att filéerna blir jämntjocka. Lägg dem i smord ugnsform.
2.Hacka och blanda nötter och ost och lägg massan på fisken.
3. Risotton: Skala och grovrivrödbetan. Skala, hacka och smörfräs lök och vitlök några minuter. Tillsätt rödbeta och ris, fräs och häll på vinet.
4. Koka upp vatten och fond och späd riset så att det täcks efter hand som det kokar in. Sänk värmen, rör och koka sakta utan lock ca 20 min tills riset är mjukt men har visst tuggmotstånd och lite vätska kvar.
5.Gratinera fisken mitt i ugnen 10–15 min till 55° innertemp.
6. Såsen: Skala och finhacka lök och vitlök. Smörfräs den glansig med socker. Tillsätt vin, vatten, balsamvinäger, fond och soja. Koka 10 min utan lock. Sila bort löken. Red under omrörning med maizena utrörd i lite vatten.
7. Skär av lite på sparrisen, koka den i saltat vatten 2–3 min.
8. Rör ner osten i risotton, Smaka av med salt och peppar. Lägg upp risotton med sparrisen ovanpå och fisken överst. Häll lite sås runt, servera resten i en
skål och droppa olivolja över.