Pistaschfyllda wienerbullar

Underbart frasiga bullar med vackert grön fyllning.

50 min + 1 1/2 timmes jäsning + 40 min i kylen + 12 min i ugnen

1. Smält smöret. Häll på mjölk och vatten och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Stöt kardemumman i en mortel.

2. Smula jästen. Rör ut den i degvätskan. Tillsätt kardemumma, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Låt den jäsa under bakduk ca 1 timme.

3. Fyllning: Mixa nötterna till grova smulor i matberedare. Tillsätt smör, socker och vaniljsocker och mixa ihop till en jämn, grönsmet.

4. Kavla ut degen på mjölad arbetsbänk till en ca 30 x 55 cm stor rektangel. Bred på 1/4 av fyllningen. Vik över en tredjedels degbit lite över mitten från vänster sida och sedan en tredjedels bit lite över mitten från högra sidan. Vrid degen ett kvarts varv.

5. Upprepa punkt fyra en gång till och kavla försiktigt. Vik ytterligare en gång. Lägg den tjocka degbiten i kylen ca 40 min.

6. Kavla med försiktig hand ut degen till en ca 30×75 cm stor rektangel. Bred ut resten av fyllningen och rulla ihop som en tjock rulltårta från långsida till långsida. Skär rullen i ca 40 breda skivor. Lägg dem i dubbla bullformar ställda på en plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Hacka nötterna grovt och blanda med pärlsockret. Vispa upp äggen lätt. Pensla bullarna med ägg och strö över rikligt med strössel. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 12 min. Låt dem svalna på galler under bakduk.

Tips: Bake off-bullar: På sommaren är det så trevligt att kunna bjuda över vänner på en spontanfika. Baka bullarna fram till punkt sju och styckfrys dem sedan. Lägg i påsar. Grädda sedan så många som önskas 10–12 min i 225 grader.

Recept från