Pissaladière – löktarte med oliver och sardeller

Den här pajen är vanlig i södra Frankrike. Den säljs i bagerier i bitar inslagna i papper som lunch eller att ta med till stranden. God som drinktilltugg i småbitar eller som lättare rätt med sallad.

Ca 45 min

Pissaladière – löktarte med oliver och sardeller

 

1. Sätt ugnen på 225 grader. Dela degplattan i två delar, ca 12 x 35 cm. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Grädda smördegsbottnarna frasiga mitt i ugnen ca 10 min.

2. Skala och skiva lök och vitlök tunt. Kärna och skiva paprikan.

3. Fräs lök, vitlök och paprika i olja på medelvärme. Löken ska bli genomskinlig och lätt karamelliserad. Det tar ca 10 min. Krydda med salt och timjan.

4. Bred ut peston över smördegsplattan, men inte riktigt ända ut till kanten. Fördela löken över. Dela sardellerna på längden. Lägg på dem och oliver. Strö över parmesanen. Grädda mitt i ugnen ca 10 min.

Recept från