Var noga med att känna efter så att inte grönsaker och potatis blir överkokta. Pilgrimsmusslorna serveras omedelbart till den rykande heta färskpotatisen.

För 8 person(er)

Ingredienser

24 pilgrimsmusslor
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 msk rosépeppar, krossad
2 msk bladpersilja hackad

Färskpotatis i dillbuljong:

1,5 kg färskpotatis
8 knipplökar (färsk lök)
8 morötter späda
1 l vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 vitlöksklyfta (valfritt)
1 knippe dill
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald
1 msk smör

Tillbehör:

dillvippor

1. Potatis: Tvätta potatisen väl och dela den. Skölj, ansa och dela löken. Skala morötterna. Koka upp vatten och grönsaksbuljongtärningarna med vitlöksklyftan. Lägg i potatisen och koka den nästan mjuk ca 8 min.
2. Lägg ner lök och morötter i buljongen och koka 3–5 min.
3. Ta upp grönsakerna och lägg dem i en skål. Plocka dillen och mixa den i 6 dl av buljongen eller hacka den fint och rör ner i buljongen. Smaksätt med salt och peppar. (Extra gott blir det om man tillsätter en klick smör, fast inte lika smalt). Lägg ner primörerna i den varma buljongen.
4. Pensla pilgrimsmusslorna med olja. Krydda med salt och peppar. Halstra 16 av pilgrimsmusslorna i het panna 1–2 min på varje sida. Vänd 8 av dessa i rosépeppar samt 8 i persilja, och grilla de resterande 8 i het grillpanna 1–2 min på vardera sida. Servera omedelbart med grönsakerna i dillbuljongen.