Pilgrimsmussla i elden

Inget salt eller kryddor behövs, bara den rena råvarans smak.

1. Blötlägg mossan och tänd under tiden en björkvedsbrasa som därefter låts brinna ner tills endast glöden återstår.
2. Borsta och rengör musslorna utvändigt. Öppna dem därefter så som man öppnar ostron och skrapa ur hela innanmätet med en sked ner i en bunke. Ta loss den stora vita slutmuskeln från det så kallade skägget och eventuella romsäckar, spara dessa. Putsa muskeln så att den är helt ren och låt musslorna bli rumstempererade. Lägg allt rens från musslan i en liten kastrull och värm tills det precis börjar sjuda. Sila vätskan.
3. Borsta och rengör skalen invändigt och låt dem torka. Lägg musslorna i den skålformade skalhalvan. Häll på lite musseljuice och lägg på locken. Lägg mossan på ett serveringsfat.
4. Lägg den färska granveden direkt på glöden och ställ musslorna direkt ovanpå. När det börjar bubbla i musselskalen lyfts de av och ställs på mossan. Låt vila ca 3 min före servering.

Recept från