Petit-choux

Petits-choux är ett litet fjäderlätt bakverk som fått sitt namn, ”små kålhuvuden”, efter sin form som påminner om små kålhuvuden.

Annonsen laddas.

1. Sätt ugnen på 200°. Koka upp vatten och smör i en kastrull så att smöret smälter helt. Vispa i mjöl och vispa tills smeten släpper bottnen.
2. Låt smeten svalna något och vispa ner ett ägg i taget.
3. Gör i ordning en spritspåse försedd med tandad tyll och lägg smeten i spritspåsen.
4. Spritsa ut petits-chouxer på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter tills petits-chouxerna känns lätta och luftiga. Låt dem svalna på galler.
6. Skär ett lock på varje petitschoux
och fyll dem strax före serveringen med vispad grädde smaksatt med socker och Cointreau. Garnera med jordgubbar eller andra bär.

 

Tips! Petits-choux är lätta att variera eftersom de kan fyllas med både sött eller salt. Här har vi gjort dem fyllda med grädde och tänkt som dessert. Andra varianter är t ex en god fromage eller vaniljkräm med frukt och glass med chokladsås. Till drinktilltugg eller förrätter kan de fyllas med t ex räkor, ostkräm, guacamole och mycket annat. Smeten till petits-choux kokas och det är viktigt att den vispas ordentligt när mjölet tillsätts. Lättast går det med en ballongvisp i en rundbottnad kastrull, en s k sauteuse. Vispa tills smeten släpper botten och kanterna. Därefter är det viktigt att smeten svalnar innan äggen rörs ner så att de inte koagulerar. Snyggast petits-chouxer får man om man spritsar ut dem. Den lilla spritsspetsen kallas för tyll och det finns olika typer och dimensioner. Spritspåsar och tyll finna att köpa i köksbutiker. Påsar finns av engångstyp i plast och i tygliknande material som kan diskas och användas fler gånger. Till det här receptet har använts en 35 cm spritspåse och en tandad tyll på 12 mm.

Gillar du det här receptet? Missa då inte vårt inspirerande nyhetsbrev som helt fokuserar på bakning! Signa upp dig här för att få Baka med Allt om Mat varje månad.

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från Allt om Mat