Pajen förbereds lämpligen fram till punkt två dagen innan, men fylls och gräddas så att den är ljummen vid serveringen.

För 8 person(er)

Ingredienser

3,75 dl vetemjöl
100 g smör kallt
1 äggula
1 msk olja

Fyllning

600 g färskpotatis
300 g färsk lax i bit utan skinn och ben
100 g kallrökt lax i tunna skivor
3 små knipplökar
2 dl dill hackad
2 dl gräslök hackad
2 ägg
200 g kesella (10%)
1 dl vispgrädde
1,25 tsk salt

Pepparrotssås med örter

6 dl gräddfil
1 dl färsk pepparrot finriven
4 msk gräslök hackad
4 msk dill hackad
2 krm salt

1. Kör mjöl och kallt smör smuligt i matberedare. Tillsätt äggula, olja och vatten (dubbelt så mycket vatten som olja) och kör snabbt ihop en deg. Tryck ut den i bottnen och upp på kanterna i en 24 cm form med löstagbar kant. Kyl formen 30 min eller till nästa dag. Koka potatisen, blanda pepparrotssåsen och ställ den kallt.
2. Sätt ugnen på 225°. Skär de två sorternas lax i tunna skivor, skiva potatisen och löken och varva ingredienserna med dill och gräslök i den ogräddade pajformen.
3. Vispa samman ägg, kesella, grädde och salt och häll det över alltsammans i formen.
4. Grädda pajen mitt i ugnen ca 1 1/4 timme. Ta ut och låt den svalna lite innan den serveras med den pepparrotssåsen.