Pepparkakshus med kristyr

Annonsen laddas.

1. Blanda socker och sirap i en kastrull. Värm på låg värme ca 10 min under omrörning. Rör ner smöret och låt det smälta. Låt svalna. Blanda kryddorna och bikarbonaten i en bunke. Tillsätt vatten och blanda ner socker- och smörblandningen.

2. Arbeta in lite mjöl. När degen blir hanterbar, stjälp upp den på mjölad arbetsyta och arbeta in resten av mjölet med händerna. Sätt ugnen på 225°. Kavla ut en bit deg, ca 2 mm tjock. Lyft över på bakplåtspapper. Kavla eventuellt lite extra för en jämn yta. 

3. Lägg ut mallar och sporra eller skär utmed kanterna. Ta ut fönster med kakmått eller på fri hand. Lyft över hela bakpapperet med delarna till en plåt. Grädda mitt i ugnen, stora delar ca 8 min,
små delar ca 5 min. Låt svalna på plåt och lägg därefter på galler.

4. Lägg äggvita i en skål, vispa ner florsocker lite i taget till en massa som inte droppar. Tillsätt ättika. Skär till en spritspåse, sätt i en liten tandad tyll. Skeda över kristyrmassan till spritspåsen. Fäst fönster med kristyr på baksidan av husdelarna. De kan göras av silkespapper eller gelatinblad. Dekorera väggarnas utsida och låt dem torka. Här används vit kristyr och små silversockerkulor.

5. Fäst ihop väggarna med kristyr och håll en stund med händerna. Låt stå en stund att torka innan taket läggs på och fästs på samma sätt med kristyr. Sätt fast skorstenen och dekorera taket. 

Recept från Allt om Mat