Pepparkakor

Riktigt goda och knapriga pepparkakor. Pepparkakorna blir godast om man gör degen själv. Degen tar ca 10 minuter att sätta. Sedan ska degen vila 1 dygn i kylskåp. Efter det kan degen kavlas ut och bli pepparkakor.

Pepparkakor Receptbild - Allt om Mat
Bo-Ingvar Jönsson

Pepparkakor

Ingredienser 200 pepparkakor

Pepparkaksdeg
250 g smör
4 dl strösocker
2 dl vatten
15 dl vetemjöl, + lite till kavlingen
1 msk bikarbonat
2 msk kanel
2 dl ljus sirap
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
Kristyr:
4 dl florsocker
1 st äggvita
2 krm ättika, eller pressad citron
karamellfärg
  1. Ta fram alla ingredienser och häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp och lyft bort kastrullen från värmen.
  2. Dela smöret och lägg det i en bunke tillsammans med kryddorna. Häll över den heta sockerblandningen och rör om tills smöret smält. Låt det svalna till rumstemperatur.
  3. Blanda mjöl med bikarbonat och rör ner det i smeten, som blir ganska lös (den sväller sedan). Arbeta ihop degen med en trä- eller plastgaffel.
  4. Låt degen vila, övertäckt eller inlagd i plastpåse, 1–2 dygn innan den bakas ut. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut en liten bit i taget – det är alltid enklast. Mjöla lätt på bakbordet och kaveln.
  5. Ta ut pepparkaksfigurer med mått eller skär ut på fri hand med vass kniv och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Sätt in plåten i ugn, 200 grader och grädda kakorna i 4-6 minuter. Passa noga – pepparkakor bränns lätt.
  7. Vispa samman kristyren kraftigt med en elvisp. Dela upp den i flera skålar och droppa ner olika karamellfärg i skålarna. Blanda väl, lägg i olika spritspåsar och dekorera pepparkakorna med kristyren.

Recept från