Fläskfilén får en aromatisk kryddsmak av både grön- och rosépeppar.

För 8 personer

Ingredienser

1 kg fläskfilé
1 kg fläskfilé
1 msk nymald svartpeppar
1 msk grönpeppar torkad, ­krossad
1 msk rosépeppar, torkad, krossad
1 msk salt
2 msk olivolja

Citronmarinerad blomkål:

800 g blomkål
1 lök gul
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
5 dl hönsbuljong (tärning + vatten)
2 tsk salt
2 citroner rivet skal

Blomkålscrème:

800 g blomkål
3 dl crème fraiche lätt
1 tsk salt

Garnering:

0,5 ask rucola (à 80 g)
2 msk rostade pinjenötter

Pepparbakad fläskfilé med citronmarinerad blomkål

  1. Sätt ugnen på 125°.
  2. Gnid in köttet med peppar och salt. Bryn köttet runt om i olja. Lägg det på ett ugnssäkert fat. Stek köttet mitt i ugnen till  65° innertemperatur,  ca 40 min. Låt kallna.
  3. Skär köttet i breda skivor och lägg på ett serveringsfat.
  4. Bryt blomkålen i buketter. Skala och skiva löken. Fräs blomkål, lök och pressad vitlök i olivolja. Häll på buljong och tillsätt salt. Låt koka under lock ca 5 min tills blomkålen är mjuk.
  5. Häll bort buljongen och låt kallna. Blanda blomkålen med citronskal före servering.
  6. Bryt blomkålen till crèmen i buketter. Koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, ca 15 min. Låt rinna av och krama ur vätskan i en handduk. Mixa slät med creme fraiche och smaka av med salt.
  7. Garnera fläskfilén med citronmarinerad blomkål och blomkålscrème. Strö över rucola och pinjenötter.