Pekannötspaj

Recept på pekannötspaj. Amerikansk efterrättsklassiker som kan bakas dagen före servering.

För 8-10 personer:

Ingredienser

150 g smör
4 dl vetemjöl (240 g)
0,5 dl florsocker
1 ägg
0,5 msk vatten

Fyllning:

3 ägg
2,5 dl mörk sirap
2 msk vetemjöl
2 dl strösocker
1 krm vaniljpulver
1 krm salt
50 g smör
200 g pekannötter

Garnering:

florsocker

Tillbehör:

vispgrädde eller vaniljglass

20 minuter + 30 minuter för degen att vila + 65 minuter i ugn

Pekannötspaj – gör så här:

  1. Hacka ihop smör, mjöl och florsocker. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt ihop degen. Täck degen med plastfolie och låt den vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
  2. Fyllning: Vispa upp äggen lite lätt och blanda ner sirapen. Blanda mjöl, socker, vaniljpulver och salt. Blanda ner äggsmeten och rör försiktigt till en jämn smet. Smält smöret och blanda ner i smeten. Tillsätt pekannötterna.
  3. Kavla ut pajdegen och klä en form, ca 28 cm i diameter. Täck med aluminiumfolie och fyll pajskalet med baktyngder eller ris. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 15 min. Ta ut formen och ta bort folien.
  4. Sänk ugnsvärmen till 175°. Rör om smeten och häll den i formen. Grädda pajen mitt i ugnen ca 50 min. Låt svalna.
  5. Pudra över florsocker och servera med en klick grädde eller vaniljglass.

 

Älskar du också att baka? Missa då inte vårt nya inspirerande nyhetsbrev som är helt inriktat på bakning.

”Baka

Foto: Ulrika Pousette