Pavlovarulltårta

Pavlova är en klassisk marängtårta. Tårtan har fått sitt namn efter den ryska ballerinan Pavlova som besökte Nya Zeeland på 1920- talet. Här har vi gjort en rulltårta av tårtan!

Pavlovarulltårta Receptbild - Allt om Mat
Bo Ingvar Jönsson/ Hembakningsrådet

Pavlovarulltårta

Ingredienser 8 - 10 bitar

2,5 dl strösocker, gärna finkorningt
1 tsk vaniljsocker
5 st äggvitor, rumsvarma
2 tsk majsstärkelse
1 tsk ättika
Fyllning och garnering:
3 dl vispgrädde
jordgubbar, i skivor
kiwi, i skivor

1) Sätt ugnen på 175°.
2) Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och vik upp kanterna så det bildas en form 30 x 40 cm. Klipp jack i hörnen så går de lättare att forma.
3) Vispa äggvitor och ättika i en ren och torr skål tills det blir som raklödder.
4) Tillsätt hälften av sockret, lite i taget under fortsatt vispning.
5) Blanda resten av sockret med majsstärkelse och vaniljsocker. Fortsätt vispa ner lite sockerblandning i taget.
6) När allt socker är tillsatt och det är ett hårt skum, breds smeten ut på bakplåtspappret.
7) Grädda mitt i ugnen tills ytan fått lite färg, ca 15 minuter.
8) Ta ut långpannan, sockra lite på kakan och stjälp upp på bakplåtspapper. Dra bort papperet och låt kakan svalna.
9) Vispa grädden till ganska hårt skum. Ta undan lite av grädden till att dekorera med och bred resten över kakan. Fördela skivade jordgubbar över.
10) Rulla samman ganska löst och lägg på ett serveringsfat. Spritsa gräddrosor och dekorera med kiwi.

Obs! Vispgrädde och kiwi bör inte blandas, därför ligger den skivade frukten bara som dekoration.

Recept från