Pomerans, kardemumma, kanel, fänkålsfrön och ingefära – det här brödet doftar lika gott som det smakar.

För 1 bröd

Ingredienser

5 dl vatten
50 g jäst
15+16 dl vetemjöl special (900-960 g)
3/4 dl mörk sirap
1 tsk mald pomerans
1 tsk stött kardemumma
1 tsk mald kanel
1 tsk stötta fänkålsfrön
1 tsk mald ingefära
1 msk salt

Garnering

1 1/2 tsk stötta fänkålsfrön

20 min+11/2 timme i jäsning+30 min i ugn

1. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Smula jästen i en bunke. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den lösts upp. Tillsätt resten av vattnet, mjöl, sirap och kryddor. Arbeta degen i maskin ca 8 min. Tillsätt salt och arbeta ytterligare ca 4 min. Låt degen jäsa övertäckt ca 1 timme.
2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och forma den till ett avlångt bröd. Lägg brödet på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa yttterligare ca 30 min.Sätt ugnen på 250°.
3. Skåra brödet, mjöla och strö över fänkålsfrö. Ställ in i nedre delen av ugnen. Kasta in en halv mugg med vatten i botten av ugnen. Stäng ugnsluckan. Sänk temperaturen till 225°. Grädda ca 30 min, till 95° innertemperatur. Låt kallna på galler under bakduk.

Fler recept med: Övrigt