Pastramilax med blomkål

Pyssligt, men inte svårt är det att göra de fina laxpuckarna. Man utgår från ryggbiten på en laxfilé, delar den i 2 delar som rullas, gravas, kryddsteks och skärs i perfekt rosa munsbitar.

1. Skär bort den tunna delen på laxfilén. Dela den tjocka delen längsmed i 2 längder. Blanda socker, salt och vatten i en plastpåse. Snabbgrava laxlängderna häri 1 timme i kylen.
2. Skölj av och rulla dem en och en i plastfolie som smällkarameller, rulla dem därefter i aluminiumfolie.
Lägg paketen i en form med hög kant.
3. Häll kokande vatten över paketen och låt dem stå tills vattnet svalnat. Ta upp och lägg laxpaketen i kylen ett par timmar.
4. Krossa kryddorna, häll ut dem på en tallrik, klä av och
rulla laxrullarna däri.
5. Hetta upp en stekpanna och bryn dem hastigt runt om. Ta upp, låt svalna, rulla in i nyplastfolie och lägg dem i kylen. Hit förbereds dagen innan.
6. Bryn blomkålsknopparna snabbt i het olja. Låt kallna och blanda med dill, gräslök och rom.
7. Skär laxen i 2–3 cm puckar, bred på ost och toppa med
blomkål, rom och gräslök. Lägg upp på fat och servera.

Recept från