Pastadeg

Gör din egen pasta. Här är ett bra recept på pastadeg.

Ingredienser 4 person(er)

1 krm salt
1,5 msk vatten
2 msk olivolja
3 st ägg, medelstora
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl durumvetemjöl

1 Blanda mjölsorterna och salt direkt på ett bakbord eller i en bunke. Gör en grop i mitten och lägg i ägg och olja. Blanda ihop med händerna och tillsätt eventuellt vatten så degen blir smidig. Knåda degen ca 5 min. Du kan också blanda samman degen i en matberedare. Lägg degen i plast och låt den vila ca 1 timme.
2 Sätt fast pastamaskinen på en bords- eller bänkkant och se till att ha utrymme åt båda hållen. Ta en bit deg och platta ut den något. Kavla den genom en ganska stor öppning mellan de släta valsarna. Reglera öppningen till mindre och kör degen en gång till för att få den tunnare. Du kan få den lövtunn om du vill, men ta det stegvis så håller degen ihop. Mjöla eventuellt om degen känns för klibbig. Släta plattor som dessa kan användas till lasagne, cannelloni eller andra fyllda pastarätter.
3 Mjöla den tunna utkavlade plattan på båda sidor. Dela den om den blivit alltför lång.
4 Kör degplattan genom någon av skärvalsarna. Det vanliga är ca 1/2 cm breda tagliatelle och ca 2 mm stora spagetti. Lägg ut de skurna längderna glest på bakplåtspapper och låt dem torka ca 10 min. Dröjer det innan de ska kokas bör de täckas med plast och förvaras svalt.
5 Koka upp rikligt med vatten, salt och hälften av oljan. Oljan gör att inte vattnet kokar över så lätt. Lägg i pastan. Koka den ca 5 min beroende på hur tjockt du kavlat den. Häll av pastan i ett durkslag. Spola pastan i vatten. Lägg tillbaka i kastrullen. Blanda i resterande olja.

Recept från