Är det svårt att få tag i vongole? Byt ut dem mot hjärt- eller blåmusslor.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 vongole hjärt- eller blåmusslor, 1 påse
2 vitlök klyftor
4 schalottenlökar
3 msk olivolja
4 tomater tärnade, skållade och skalade
1 fiskbuljongtärning
3 dl vitt vin
350 g spaghetti
4 msk persilja strimlad
1 krm svartpeppar nymald

1. Rensa och skölj vongole. Eller borsta och skölj hjärt- och blåmusslor. Släng bort de öppna musslor som inte sluter sig när du knackar på dem.
2. Skala, finhacka och fräs vitlök och lök mjuka i oljan i en stor gryta utan att de tar färg, ca 2 minuter. Tillsätt tomaterna, smula ner buljongtärningen och fräs 1-2 minuter. Tillsätt vinet och koka 1-2 minuter.
3. Lägg i musslorna. Koka dem på högsta värme under lock, vongole ca 2 minuter, hjärtmusslor 3-4 minuter, blåmusslor ca 5 minuter. Skaka kastrullen 1-2 gånger under tiden.
4. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
Häll av i durkslag.
5. Blanda försiktigt musslorna med pastan. Strö över persilja och mal över peppar. Servera med gott bröd.