Pasta vongole

Recept på pasta vongole. Fantastiskt gott och snabblagat. En klar helgfavorit!

För 4 personer:

Ingredienser

1 nät vongolemusslor eller hjärtmusslor (ca 1 kilo)
3 schalottenlökar
4 vitlöksklyftor
1 röd chili t ex spansk peppar
250 g körsbärstomater
300 g spagetti
1 dl olivolja
2 dl vitt vin torrt 
2 msk hummerfond konc
1 msk honung
1 msk citronskal rivet
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar nymald

Garnering:

1 dl persilja finhackad

30 minuter + 30 minuter i kyl

Pasta vongole — gör så här:

  1. Lägg musslorna i iskallt, saltat vatten (1 liter vatten och 2 msk salt). Låt stå kallt ca 30 min, så att de spottar ut eventuell sand.
  2. Skölj musslorna i kallt vatten och släng bort de musslor som är trasiga eller som inte är slutna.
  3. Skala och finhacka lök och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Skär tomaterna i klyftor.
  4. Koka pastan, men häll av vattnet 2 min tidigare än anvisningen på förpackningen.
  5. Fräs lök, vitlök och chili i olja i en stor stekpanna. Tillsätt vinet, sjud 2–3 min. Blanda i tomater, fond, honung och citronskal. Krydda med salt och peppar. Låt sjuda 5–10 min.
  6. Lägg musslorna i såsen. Sätt på lock och låt koka ca 2 min, tills musslorna öppnas. Släng dem som inte öppnats.
  7. Vänd ner pastan i musslorna. Lägg upp på ett serveringsfat och strö över persiljan. Servera genast.