Bröd och persilja i stället för dyr parmesan och basilika och pyttelite olivolja ger en god fattigmanspesto.

För 2 person(er)

Ingredienser

2 pasta portioner, gärna fullkorn
1 fänkål
0,5 röd paprika
1 rödlök
1,5 msk vitlöksolja eller olivolja med 1 pressad vitlöksklyfta
6 oliver
3 ansjovisfiléer hackade
0,5 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald

Pesto

1 bröd rostad skiva vitt
3 msk persilja hackad

1. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Låt rinna av.
2. Ansa och skär fänkålen i tunna skivor. Kärna ur och strimla paprikan. Skala och hacka löken grovt. Blanda grönsakerna med oljan i en bunke. Låt marinera 5–10 min. Ta upp grönsakerna och fräs dem på medelvärme 5–8 min, rör om då och då. Blanda i pastan, oliverna och ansjovis och låt allt bli varmt.
3. Smula ner brödskivan i bunken från grönsakerna. Blanda i persiljan. Vänd runt för att ta vara på vitlöksoljan.
4. Servera pastan i varma tallrikar med fattigmanspesto.