Pasta med citronsås

Citron är en god krydda till pasta. Gustav använder sig av färdig sås som han sedan förstärker med citron och sambal oelek. Utbudet av färsk pasta har ökat – vi provade med vanlig tagliatelle men Gustav föreslår även tomat- och vitlökskryddad.

1. Kärna ur tomaterna och skär i mindre bitar. Strimla basilikan, tvätta citronen och strimla det yttersta av citronskalet med ett zestjärn. Skiva champinjonerna.
2. Koka pastan enligt förpackningens anvisningar. Stek champinjonerna i olivolja några minuter, salta och lägg i tomaterna så att de blir varma och ställ åt sidan.
3. Dela broccolin i buketter och koka i lättsaltat vatten ca 4 min.
Värm såsen i en liten kastrull eller i mikrovågsugn. Blanda i 2/3 av citronskalet (spara resten till garnering) och sambal oelek.
4. Blanda den kokta pastan med basilika, broccoli, champinjoner, tomater och riven parmesanost. Häll såsen över och garnera med lite citronskal.

Recept från