Passionsfruktstarte

Lyxig med tanke på antalet passionsfrukter som behövs för att få fram 1 dl saft. Men man kan också använda exotisk juice som finns färdig och spetsa den med lite citron.

1.Hacka eller mixa snabbt ihop mjöl, florsocker, vaniljsocker, salt och smör. Tillsätt äggula och vatten och samla till en deg.
2. Kavla och tryck ut degen i en 24 cm, form med löstagbar kant. Tryck fast degen uppåt kanterna och tryck gärna fast en folieremsa runt kanten så att degen håller sig uppe under gräddningen. Ställ formen 1 timme i kylen eller 10–15 min i frysen.
3. Förgrädda pajskalet i 200° ca 15 min på nedersta falsen.
4. Klyv passionsfrukterna, skrapa ur fruktköttet och värm det försiktigt med 1 tsk vatten. Värmen gör att juice och fruktkött lossnar lätt från kärnorna. Häll fruktmassan i en sil och pressa ur så mycket juice som möjligt. Får du inte ut 1 dl juice, fyll på med exotisk juice. Rör ner sockret.
5. Vispa ihop ägg och grädde, tillsätt juicen och häll smeten i pajskalet.
6. Grädda tarten i 175° ca 20 min tills krämen har stannat, men fortfarande är en aning dallrig i mitten. Är den inte färdig då, så kolla ofta mot slutet för den ska absolut inte överbakas, utan vara krämig.
7.Toppa med passionsfruktskärnor och servera med kall, vispad grädde.

Recept från