Påsktårta med vaniljfrosting

Recept på påsktårta med vaniljfrosting. Hushållsfärg varierar i styrka och koncentration, och därför är det svårt att ange mått. Prova dig fram så att du får lagom mycket färg på kaka och kokos.

50 minuter + 50 minuter i ugn

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°. Skölj citronen i ljummet vatten. Riv skalet. Vispa smör och socker poröst. Dela äggen. Vispa i äggulorna i smöret, en i taget. Blanda alla torra ingredienser och blanda ner i smeten tillsammans med mjölken, lite i taget. 
  2. Vispa upp äggvitorna lätt och vänd ner i smeten med citronskalet. Dela smeten i två bunkar. Färga den ena  smeten gul och den andra röd. 
  3. Häll smeten i två smorda och bröade formar med löstagbara kanter, ca 20. cm i diameter och ca 7 cm höga. 
  4. Grädda mitt i ugnen 45–50 min. Känn med en sticka att kakorna är genomgräddade.
  5. Låt kakorna vila i formarna 2–3 min.  Vänd upp dem på en plåt. Lägg en plåt ovanpå så att kakorna pressas och blir platta. Låt kallna. Skär varje tårtbotten i två bottnar.
  6. Frosting: Vispa upp smöret. Tillsätt florsockret och sedan färskost och vaniljsocker. Vispa till en jämn frosting.  
  7. Bred hallonsylt på alla bottnar. Bred på frosting. Lägg ihop bottnarna, varannan gul och varannan rosa. Bred frosting på kanterna och på ovansidan av tårtan med en palett. 
  8. Strö kokosen runt om tårtan och garnera med strössel, pärlor och chokladpåskägg. 

 

Recept från