Påskcheesecake

Denna påsktårta har inspirerats av cassata, en siciliansk specialitet som kombinerar nötter och frukt och spetsas med likör. Gott till påskhelgen!

30 min+2 timmar i kylen

1. Sätt ugnen på 175 grader. Spänn fast bakplåtspapper i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter.

2. Bryn smöret gyllen­brunt. Ställ åt sidan. Mixa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till en smulig massa. Häll i formen och tryck ut smulorna jämnt. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt kallna.

3. Blanda mascarpone, ricotta och äggulor i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Rör ner fröna i ostmassan. Tillsätt socker och mixa massan fluffig med en mixerstav.

4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min.

5. Blanda hälften av rommen med den kanderade frukten. Värm resten i en liten kastrull. Lyft upp gelatinbladen och smält dem i den varma rommen. Blanda lite av ostmassan i gelatinrommen och rör ner allt i ostmassan. Blanda väl.

6. Vispa crème fraichen fast i en separat skål och vänd slutligen ner den i ostmassan. Blanda väl och ställ kallt ca 30 min.

7. Hacka cocktailbär och pistaschnötter. Ta bunken ur kylen och rör ner nästan alla bär och nötter. ­Spara lite till garnering.

8. Häll smeten i formen med kakbottnen. Ställ kallt ca 2 timmar eller till nästa dag.

9. Lossa kanten med en tunn vass kniv. Lyft försiktigt över kakan på ett tårtfat med hjälp av två stekspadar.

10. Blanda honung och rom. Häll blandningen över kakan och garnera med den sparade frukten och nötterna. Servera.

Recept från