Pärontart Royal och aprikossorbet

Lätt och elegant, en dessert som gjord för höstens och vinterns middagar.

Gör så här:

1. Hacka ihop eller kör snabbt i matberedare mjöl, smör och socker. Tillsätt äggula och mjölk och arbeta ihop en deg. Tryck ut den i en 28 cm form med löstagbar, vågad kant. Ställ formen kallt 30 min.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 10 min. Sänk därefter värmen till 150°.
3. Päronen: Skala, halvera och kärna ur päronen. Lägg dem i citronvatten efter hand. Koka upp vatten, socker och kryddor och koka päronhalvorna sakta mjuka häri 10-30 min.
4. Kräm Royal: Snitta vaniljstången på längden, koka den med grädden och strösockret några min. Ta kastrullen från värmen, skrapa ur vaniljstången och rör ner fröna. Vispa ner äggulorna.
5. Grovriv mandelmassan, lägg den i pajskalet. Låt päronhalvorna rinna av, skär dem tunt i solfj äderform och placera dem på mandelmassan i ett vackert mönster. Se bilden. Häll krämen runt om och grädda pajen mitt i ugnen 30-40 min tills krämen stelnat.
6. Aprikossorbet: Kör aprikoser och vitt vin i matberedare till en slät puré. Koka ihop vatten och socker till halva mängden och blanda sockerlagen med aprikospurèn. Låt svalna och kör sedan i glassmaskin. Frys därefter in sorbeten om den inte ska serveras genast. Ta sorbeten ur frysen och temperera den 15 min i kylen innan du formar fina ägg med en matsked.

Recept från