Päronpaj med valnötter och konjak

Päronpaj – små päronpajer i söta formar. Det går bra att göra en stor päronpaj i en form med ca 24 cm i diameter också. Öka då gräddningstiden med ca 10 min.

Annonsen laddas.

20 min + 1 timme vila + 25 min i ugn

Päronpaj

 

1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajdegen i en matberedare. Tryck ut pajdegen i åtta portionsformar, ca 9 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 1 timme.

2. Fyllning:  Sätt ugnen på 200 grader. Hacka valnötterna grovt. Riv mandelmassan och blanda med valnötter, ägg och citronskal. Fördela smeten i formarna.

3. Skala, kärna ur och skär päronen i halvor. Skär halvorna i skivor som en solfjäder (inte ända upp till skaftet), behåll gärna skaftet. Koka päronhalvorna halvmjuka i vatten, socker och päronkonjak, ca 5 min. Ta upp päronen och låt lagen koka ner tills ca 1 dl återstår. Lägg päronen på mandelsmeten.

4. Grädda pajerna mitt i ugnen ca 25 min. Skeda päronspadet över pajerna. Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

Recept från Allt om Mat