Päronmazarin med mandelkaramell

Kakan kan, om man vill, bakas flera dagar i förväg. Mandel och pinjekärnorna kan också förberedas, men läggs på inför servering.

Annonsen laddas.

Gör så här:

1.Mixa eller hacka snabbt ihop mjöl, smör och socker till en deg. Tryck ut den i en låg, gärna veckad, form med löstagbar kant, 28 cm diam. Nagga degen och kyl formen en stund.
2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda botten mitt i ugnen 10 min. Riv mandelmassan och rör den med smöret. Tillsätt bittermandelolja och 1 ägg i taget och därefter mjölet.
3. Skala ev och skär päronen i klyftor. Droppa över citron, men riv först av citronskalet som behövs till glassen. Bred ut mandelsmeten i pajen och tryck ner päronklyftorna. Grädda i nedre delen av ugnen 30 min tills fyllningen stannat.
4. Skålla, skala och strimla mandeln.
5. Smält socker och citronsaft i en stor stekpanna. Lägg i mandel och pinjenötter när sockret är gyllenbrunt. Ta pannan av värmen och vänd runt tills mandeln är täckt med karamell.
6. Rör i smöret och häll upp på bakplåtspapper.
7. Bryt isär mandelknäcken och strö den över. Blanda glassen med rivet citronskal och bjud den till tårtan.

Recept från Allt om Mat