Päronchips

1. Mousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Hacka lök och vitlök. Mjukstek den i oljan ett par minuter, i en kastrull, utan att den tar färg.
2. Blanda i ärterna, häll i vattnet och smula över buljongtärningen.
Ge blandningen ett uppkok och sjud sedan blandningen 4-5 minuter.
3. Ta upp och smält gelatinbladen i det heta kokspadet. Rör om.
4. Kör ärtblandningen i matberedare till en slät puré. Späd med kokspadet under gång. Låt blandningen svalna något.
5. Blanda i crème fraichen. Smaka av med salt och peppar.
Fördela moussen i 10 portionsformar. Täck med plastfilm och ställ kallt minst 6 timmar.
6. Gräslöksolja: Mixa gräslök och olja. Tillsätt citronsaft och vatten.
Smaka av med salt och socker. Ställ kallt till servering.
7. Sallad: Sätt ugnen på 100°. Rosta valnötterna i mitten av ugnen 8-10 minuter. Skala, kärna ur och skär päronen i cm-stora kuber.
Pressa citronsaft över. Skär getosten i mindre bitar. Hacka gräslöken. Blanda päron, getost och gräslök med valfri sallad. Vänd ner valnötterna precis före servering. Ringla gräslöksoljan över.
8. Servering: Lossa mousserna runt kanterna med en liten tunn, vass kniv. Stjälp upp direkt på serveringstallrikar. Ställ ett päronchips i varje mousse. Fördela salladen runt om.

PÄRONCHIPS

Sätt ugnen på 125°. Skär päronet i mycket tunna skivor. Lägg på päronskivorna. Torka dem i mitten av ugnen minst 1 timme, tills de är torra och krispiga.

Recept från