För 4 person(er)

Ingredienser

800 g fänkål
2 msk vetemjöl
1 dl vin torrt vitt
2,5 dl grädde mellan
1 dl parmesanost (+1 dl) riven
0,75 tsk salt
1 krm peppar nymald, vit eller svart

Tillbehör

400-500 g lax rökt eller rimmad

Parmesan- och vingratinerad fänkål till rökt lax – gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225°. Skölj och ansa fänkålen. Skiva den på längden och skölj ytterligare en gång.
  2. Koka upp saltat vatten i en kastrull och förvällfänkålen i ca 5 min tills den nästan är mjuk. Häll av vattnet och spola med kallt vatten. Låt fänkålen rinna av väl.
  3. Vispa ut mjölet i vinet i en kastrull. Vispa i grädden och koka upp såsen under vispning. Låt sjuda 2–3 min. Rör i 1/2 av den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
  4. Lägg fänkålen i en gratängform eller portionsgratängformar. Häll över såsen. Avsluta med riven ost. Gratinera mitt i ugnen i 15 min eller tills den fått färg. Servera genast med rökt eller rimmad lax.