Papayaklyftor i frisk citrussallad

Exotisk papaya och citrusfrukter finns att köpa året om men passa på och njut i säsong när de är som bäst. Här bjuder vi papayaklyftor marinerade i frisk citrussallad på apelsiner, lime och grapefrukt.
Papayan som odlas i tropikerna smakar bäst i sällskap med några droppar citrussaft. Citrussalladen förhöjer papayans sötaktiga aromatiska smak och ger en snabb C-vitaminkick.
Servera gärna med en klick yoghurt smaksatt med honung eller kardemumma och florsocker.

1. Citruskompott: Borsta och tvätta citrusfrukterna väl. Strimla det yttersta skalet på 1 lime och 1 apelsin, gärna med zestjärn.
I annat fall kan man skala med potatisskalare och sedan strimla med vass kniv.
2. Skala citrusfrukterna med vass kniv ändå in till fruktköttet.
Inget av det vita ska vara kvar. Skär limefrukterna i tunna skivor.
Skär ut hinnfria klyftor ur apelsinerna och grapefrukten.
Lägg frukten i en skål. Krama ur resten av saften i apelsin- och grapefrukthinnorna direkt i skålen. Smaka av med sockret.
3. Dela papayan, skrapa bort och kasta kärnorna. Skär fruktköttet i klyftor och skär bort skalet. Vänd klyftorna i citrussalladen och låt marinera ca 5 min. Häll salladen på ett fat.
4. Kardemummayoghurt: Smaka av matlagningsyoghurt med florsocker och kardemumma eller enbart med honung.
5. Garnering: Blanda skalstrimlorna med sockret. Strö blandningen över salladen inför serveringen.

Recept från