Palsternackspurén har en god sötsyrlig smak som passar bra till pannbiffen och de smörstekta kantarellerna.

För 4 person(er)

Ingredienser

Pannbiff

1 lök gul
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
500 g blandfärs
2 ägg
1 dl mellangrädde
1 msk dijonsenap
1 msk timjan färsk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar nymald
0,5 msk smör till stekning

Palsternackspuré

600 g palsternacka
2 dl crème fraiche lätt
1 dl mjölk
0,5 tsk honung
1 tsk salt

Stekta kantareller

200 g kantareller
0,5 lök gul
1 msk smör
0,5 tsk salt
2 krm strösocker
0,5 dl bladpersilja

1. Pannbiff: Finhacka lök och vitlök. Fräs löken i smör tills den är mjuk. Låt kallna.
2. Lägg blandfärs i en skål. Tillsätt ägg, grädde, dijonsenap, timjan, salt, svartpeppar och lök. Blanda ordentligt.
3. Forma fyra biffar och stek dem gyllenbruna smör i en stekpanna ca 8 min per sida.
4. Palsternackspuré: Skala och skär palsternackan i mindre bitar.
Koka den mjuk i lättsaltat vatten.
5. Sila bort vattnet och mixa palsternackan i en matberedare med lätt creme fraiche och mjölk. Smaka av med honung och salt.
6. Ansa kantarellerna. Skala och finhacka löken.
7. Bryn kantareller och lök i smöret i en stekpanna tills all vätska från svampen kokat in. Smaka av med salt och socker. Tillsätt persiljan precis före serveringen.
8. Fördela pannbiff och palsternackspuré på tallrikar och strö kantarellerna runt.