Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

En vecka i förväg kan brödchipsen göras i ordning och förvaras torrt i burk. En dag före kan pannacottan lagas och fördelas i glas, och marinaden till räkorna kan förberedas och förvaras i kylen.  

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips Receptbild - Allt om Mat
Charlie Drevstam

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

Ingredienser 8 person(er)

1 krm salt
0,5 krm vitpeppar, nymald
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st gelatinblad
1 dl boxholms vallonost, eller mellanlagrad svecia, riven
Gräslökspannacotta:
1 krm salt
1 dl gräslök, hackad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 st gelatinblad
10 st spenatblad, färska
1 dl riven boxholms gräslöksost, eller mellanlagrad svecia, riven
Citronmarinerade räkor:
2 krm salt
0,5 dl vatten
0,5 dl olivolja
0,5 st citron
2 msk persilja, hackad
0,5 krm cayennepeppar
500 g räkor med skal
0,5 st lök, liten gul
Brödchips:
0,5 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt
8 st havtornsbröd, tunna skivor, från Slåttergubbens surdegsbageri eller grovt rågbröd
Garnering:
8 st mangoldskott, blad

1. Vallonpannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde, mjölk, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Häll upp i åtta glas. Låt stelna i kyl ca 2 timmar.
2. Gräslökspannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa grädde, gräslök  och spenat med mixerstav i en kastrull. Tillsätt mjölk, salt och peppar och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Sila smeten om du vill ha en helt slät pannacotta. Häll blandningen i glasen och låt stelna ytterligare 2 timmar i kyl.
3. Citronmarinerade räkor: Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet. Pressa saften ur citronen. Blanda lök, citronskal och -saft och persilja. Rör i olja, vatten, salt och cayennepeppar. Vänd i räkorna och låt stå 3 timmar.
4. Brödchips: Sätt ugnen på 200°. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min.
5. Toppa pannacottan med de avrunna räkorna och garnera med mangoldblad och brödchips strax före servering.

Recept från