Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

En vecka i förväg kan brödchipsen göras i ordning och förvaras torrt i burk. En dag före kan pannacottan lagas och fördelas i glas, och marinaden till räkorna kan förberedas och förvaras i kylen.

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips Receptbild - Allt om Mat
Charlie Drevstam

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

Ingredienser 8 personer

1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 krm salt
1/2 krm vitpeppar, nymald
1 dl boxholms vallonost, eller mellanlagrad svecia, riven
Gräslökspannacotta
1 dl gräslök, hackad
1 dl vispgrädde
10 spenatblad, färska
1 dl mjölk
1 krm salt
1 gelatinblad
1 dl riven boxholms gräslöksost, eller mellanlagrad svecia, riven
Citronmarinerade räkor
500 g räkor, med skal
1/2 gul lök, liten
1/2 citron
2 msk persilja, hackad
1/2 dl olivolja
1/2 dl vatten
2 krm salt
1/2 krm cayennepeppar
Brödchips
8 havtornsbröd, tunna skivor (från Slåttergubbens surdegsbageri eller grovt rågbröd)
1/2 msk rapsolja
1/2 tsk flingsalt
Garnering
8 mangoldskott, blad

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

 

1. Vallonpannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde, mjölk, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Häll upp i åtta glas. Låt stelna i kyl ca 2 timmar.
2. Gräslökspannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa grädde, gräslök  och spenat med mixerstav i en kastrull. Tillsätt mjölk, salt och peppar och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Sila smeten om du vill ha en helt slät pannacotta. Häll blandningen i glasen och låt stelna ytterligare 2 timmar i kyl.
3. Citronmarinerade räkor: Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet. Pressa saften ur citronen. Blanda lök, citronskal och -saft och persilja. Rör i olja, vatten, salt och cayennepeppar. Vänd i räkorna och låt stå 3 timmar.
4. Brödchips: Sätt ugnen på 200°. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min.
5. Toppa pannacottan med de avrunna räkorna och garnera med mangoldblad och brödchips strax före servering.

Recept från

Kommentera

Nu kan du kommentera med Facebook. Vi vill gärna höra dina åsikter så logga in med ditt Facebook-konto och skriv din kommentar.

Läs mer om våra regler