En vecka i förväg kan brödchipsen göras i ordning och förvaras torrt i burk. En dag före kan pannacottan lagas och fördelas i glas, och marinaden till räkorna kan förberedas och förvaras i kylen.

För 8 personer

Ingredienser

1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
1 dl mjölk
0,5 krm vitpeppar nymald
1 krm salt
1 dl boxholms vallonost eller mellanlagrad svecia, riven

Gräslökspannacotta:

1 gelatinblad
1 dl vispgrädde
1 dl gräslök hackad
10 spenatblad färska
1 dl mjölk
1 krm salt
1 dl riven boxholms gräslöksost eller mellanlagrad svecia, riven

Citronmarinerade räkor:

500 g räkor med skal
0,5 lök liten gul
0,5 citron
2 msk persilja hackad
0,5 dl olivolja
0,5 dl vatten
2 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

Brödchips:

8 havtornsbröd, tunna skivor från Slåttergubbens surdegsbageri eller grovt rågbröd
0,5 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Garnering:

8 mangoldskott blad

Pannacotta på vallon- och gräslöksost med citron- räkor och brödchips

  1. Vallonpannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Koka upp grädde, mjölk, salt och peppar. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Häll upp i åtta glas. Låt stelna i kyl ca 2 timmar.
  2. Gräslökspannacotta: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 min. Mixa grädde, gräslök  och spenat med mixerstav i en kastrull. Tillsätt mjölk, salt och peppar och koka upp. Ta kastrullen från värmen. Rör ner osten och låt den smälta. Ta upp och låt gelatinbladet smälta i gräddblandningen under omrörning. Sila smeten om du vill ha en helt slät pannacotta. Häll blandningen i glasen och låt stelna ytterligare 2 timmar i kyl.
  3. Citronmarinerade räkor: Skala räkorna. Skala och finhacka löken. Skölj citronen noga i ljummet vatten och riv det yttersta skalet. Pressa saften ur citronen. Blanda lök, citronskal och -saft och persilja. Rör i olja, vatten, salt och cayennepeppar. Vänd i räkorna och låt stå 3 timmar.
  4. Brödchips: Sätt ugnen på 200°. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Rosta mitt i ugnen tills de har fått fin färg, ca 10 min.
  5. Toppa pannacottan med de avrunna räkorna och garnera med mangoldblad och brödchips strax före servering.