Nyfriterad fisk serveras med råa grönsaker och aioli. Kokt jasminris är gott till om man vill ha en riktigt mättande måltid.

För 4 person(er)

Ingredienser

600 g sejfilé
1 tsk salt
1 dl vetemjöl
2 ägg
3 dl panko eller ströbröd
1 l rapsolja till fritering

Saffransaioli:

0,5 pkt saffran (0,25 g)
2 tsk vatten hett
1 liten vitlöksklyfta pressad
2 äggulor
2 dl rapsolja
2 tsk citronsaft pressad
2 krm salt

Råa grönsaker:

200 g blomkål
200 g gurka
200 g morötter skalade
200 g stjälkselleri

Tillbehör:

kokt jasminris (ev)
grönsallad

1. Saffransaioli: Lös saffranet i det heta vattnet, låt svalna. Blanda saffransvattnet med vitlök och äggulor. Vispa försiktigt i oljan, lite i taget. Smaka av med citronsaft och salt.
2. Grönsaker: Skär blomkålen i små buketter. Dela gurkan på längden och ta bort kärnhuset, skär sedan gurkan i stavar. Skala moroten och skär i stavar, Skölj sellerin och skär i stavar.
3. Skär sejen i mindre bitar, salta och panera i vetemjöl, ägg och panko. Hetta upp rapsoljan i en kastrull till 180° och fritera fisken i omgångar tills den blir gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper.
4. Servera fisken nyfriterad med grönsaker och aioli, komplettera gärna med grönsallad och kokt jasminris.

*Panko är japanska brödflingor som ger en särskilt knaprig yta vid fritering. Finns i asiatiska butiker och i välsorterade livsmedelsbutiker.