Panettone

Originalet innehåller surdeg och ska hängas upp och ner och svalna. Den här är enklare! Påminner om en brioche i konsistensen.

Annonsen laddas.

30 min + 2 timmars jäsning + 70 min i ugnen

Panettone

 

1. Låt russin och apelsinskal dra i sprit eller apelsinsaft 2–3 timmar.

2. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt ägg, socker och salt. Tillsätt mjölet, lite i taget. Arbeta ihop till en smidig, slät deg, gärna i hushållsmaskin, ca 10 minuter. Täck med handduk och jäs ca 1 timme.

3. Täck bottnen av en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter, med bakplåtspapper. Sätt en kant, ca 10 cm hög, av hårt papper runt formens kant. Täck insidan med bakplåtspapper.

4. Arbeta in smör, vanilj, russin och apelsinskal i den jästa degen. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Forma den till en rund bulle. Lägg den i formen och jäs övertäckt ytterligare ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.

5. Pensla ytan med uppvispat ägg och lägg på mandeln. Grädda längst ner i ugnen ca 30 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader och grädda ytterligare ca 40 minuter. Täck med bakplåtspapper om kakan ser mörk ut.

6. Stjälp försiktigt upp kakan ur formen. Låt kallna på galler.

7. Garnering: Blanda florsocker och vatten till glasyr och ringla över kakan. Strö över strössel.

Recept från Allt om Mat