Panettone

Detta är en korsning mellan bröd och kaka. Den tar god tid på sig att jäsa. Kakan är hållbar och kan göras flera dagar i förväg och förvaras insvept i folie eller plast i kylskåpet.

1. Smält smöret.
2. Blanda jästen med 5 dl mjöl, socker, salt och vaniljsocker.
3. Tillsätt smöret som bör vara ca 50°, ägg och citrusskal.
Blanda samman till en deg. Jäs ca 30 minuter.
4. Sätt ugnen på 200°.
5. Lägg ett bakplåtspapper i botten på en avlång 1 1/2 liters sockerkaksform.
6. Ta upp och arbeta samman degen. Lägg den i bakformen.
Ställ den vid spisen att jäsa ca 40 minuter.
7. Ställ in formen på galler längst ner i ugnen, sänk ugnstemperaturen till 175° och grädda ca 40 minuter. Känn med en sticka att kakan stelnat.

Recept från