Soppan innehåller vin som smaksättare, men alkoholen kokar dock bort. Nils lagar dinkelplättar till dessert.

För 4 person(er)

Ingredienser

1 gul lök hackad
1 msk rapsolja
500 g palsternacka tärnad
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärning
2,5 dl matlagningsgrädde
1 krm vitpeppar

CURRYFRÄS

1 burk kikärter (410 g)
1 äpple stort, tärnat
1 msk matolja
2 tsk currypulver
1 krm salt
persilja

1. Fräs löken i olja i en kastrull. Tillsätt palsternacka, vin, vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 10–12 min.
2. Curryfräs: Skölj kikärterna i kallt vatten, låt rinna av ordentligt. Fräs hastigt kikärterna och äpplet med curry och salt i oljan i en stekpanna på hög värme.
3. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. Tillsätt grädde och smaka av med peppar. Servera soppan med curryfräset. Garnera ev med persiljekvist.