Palak paneer

Recept på en underbart smakrik vegetarisk gryta med indisk färskost.

45 min

Så gör du Palak paneer:

  1. Skala och finhacka lök, vitlök och ingefära. Tärna tomaterna. Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddor i smör i en gryta ca 3 min. Tillsätt tomaterna och fräs ytterligare ca 3 min. Tillsätt vattnet och låt koka under lock ca 10 min. Krydda med 1 tsk salt och peppar.
  2. Myntaraita: Mixa 1 1/2 kruka mynta och 1 dl yoghurt med mixerstav. Tillsätt mango chutney, socker, spiskummin, salt och peppar. Rör i 1 dl yoghurt. Finhacka 1/2 kruka mynta och blanda med olja. Ringla oljan över yoghurten.
  3. Vänd ner spenaten i tomatsåsen. Tärna osten och stek den knaprig i olja. Krydda med 1/2 tsk salt. Vänd ner osten i såsen och servera med myntaraita och potatis eller ris.

Recept på Sweet’n’sour potatoes

 

Recept på paneer (indisk färskost)

Paneer är en naturell färskost som används mycket i det indiska köket. Den är enkel att laga och passar riktigt bra ihop med kryddig aubergine.

Det här behövs till 300 g:

2 liter mjölk (3 %)

4 tsk vitvinsvinäger

1/2 lime, pressad saft

Gör så här:

1. Låt mjölken koka upp i en gryta. Rör i vinäger och limesaft. Låt koka under omrörning till ostmassan flockar sig.

2. Lägg massan i en sil täckt med en ren kökshandduk. Låt rinna av helt i rumstemperatur. Ställ in i kylen.

3. Skär massan i skivor eller tärningar. Paneer håller 8–10 dagar i kylen.

Recept från