Paj à la Lucia

Gör så här:

1. Hacka ihop pajdegen för hand eller kör snabbt ihop den i matberedare.
2. Tryck ut den i en pajform, 26 cm diameter, med löstagbar kant.
Täck och ställ formen i kylen 1 timme.
3. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajskalet med en gaffel.
Förgrädda 15 minuter i mitten av ugnen.
4. Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor. Lägg dem i dubbla lager, i ett fint mönster, i det förgräddade pajskalet.
5. Grovriv mandelmassan. Fördela den ovanpå äpplena.
Vispa ihop ägg och grädde. Häll blandningen över mandelmassan.
6. Grädda ca 30 minuter i nedre delen av ugnen, tills äggstanningen stannat och pajen fått fin färg.
7. Servera den gärna ljummen tillsammans med en klick lättvispad grädde eller glass.

Recept från