Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost

Oslagbart långkok där oxkinderna blir möra och goda när de får koka på svag värme. De söt­syrliga gulbetorna är en fräsch variant av de klassiska inkokta rödbetorna som tillbehör.

40 min + 2 1/2 timmes koktid

Oxkinder ”kalops” med citronpicklade gulbetor och pepparrotsfärskost

 

Gör så här:

1. Kalops: Putsa oxkinderna rena från senor och fett. Skala och skär morötter och lök i 2 x 2 cm stora bitar.

2. Bryn köttet i 1 msk smör och krydda med salt och peppar. Lägg över det i en gryta. Stek mo­rötter och lök i 1 msk smör. Lägg rotfrukterna i grytan. Häll över vattnet och tillsätt fond, kryddpepparkorn och lagerblad. Låt koka på svag värme under lock ca 2 1/2 timme.

3. Gulbetor: Koka gulbetorna i saltat vatten tills de är mjuka men ändå har spänst kvar. Skala och skär betorna i klyftor.

4. Blanda citronsaften med socker och salt och häll det över betorna.

5. Fäskost: Vispa ihop färskost, crème fraiche och pepparrot.  Krydda med salt och peppar.

6. Servera köttet med gulbetor och färskost.

Recept från