Oxfilé med rödvinssky och timjanskum

1. Oxfilé: Bind eventuellt om filén med bomullssnöre för att få en fin rund form. Strö på salt och peppar. Bryn filén runt om i smör i en stekpanna. Kyl den snabbt. Hit går att förbereda.                                2. Ta fram filéerna i god tid och låt dem bli rumsvarma, ca 30 min. Sätt ugnen på 175°.

3. Stek dem mitt i ugnen ca 35 min tills innertemperaturen är 56°.
Låt köttet vila ca 15 min under folie innan det skärs upp i 20 skivor.
4. Rödvinssås: Sätt ugnen på 200°. Bryt vitlöken i klyftor och skär löken i klyftor. Lägg all lök i en oljad långpanna. Rosta den mitt i ugnen ca 20 min.
5. Smält sockret i en gryta och låt det bli gyllenbrunt. Tillsätt lök, rödvin, fond och vatten. Låt det koka ner tills det återstår ca 5 dl.
Sila skyn och red av med majsstärkelse utrört i lite vatten.
Koka upp. Vispa ner smöret. Smaka av med peppar.
6. Timjanskum: Koka ihop grädde och timjan tills hälften återstår.
Sila bort timjanskvistarna och häll ner mjölken.
Vispa såsen skummig under uppvärmning. Smaka av med salt och peppar.

Recept från