Recept på enklaste möjliga förrätt som går bra att förbereda. Ostpastejerna kan bakas i förväg och förvaras i frysen.

För 4 personer

Ingredienser

Oxbuljong smaksatt med sherry och ostpastej

5 dl vatten
1 oxbuljongtärning eller 2 msk konc fond
2 persiljekvistar
1 lagerblad
1 timjankvist
2 msk torr eller halvtorr sherry
1 liten morot
1/4 purjolök

Ostpastejer

50 g smör
1 dl vetemjöl
1 krm salt
1 ägg
1/2 dl mjölk
1 dl riven lagrad ost

20 min + 15 min i ugn

Oxbuljong smaksatt med sherry, serveras med små ostpastejer

 

1. Ostpastej: Sätt ugnen på 200 grader. Arbeta samman smör, mjöl och salt. Tryck ut degen i små pastej- eller muffinsformar. Blanda ägg, mjölk och ost. Fyll formarna med blandningen.

2. Grädda längst ner i ugnen 12–15 min. Låt svalna. Ta försiktigt pastejerna ur formarna.

3. Koka upp vatten och buljongtärning med kryddor och låt koka 5–10 min. Smaksätt med sherry.

4. Skala och finstrimla moroten. Ansa och finstrimla purjolöken. Låt grönsakerna koka med i buljongen ca 3 min. Servera buljongen med ostpastejer.