En klassisk ostpaj går alltid hem. Den här krämiga ostpajen passar både som förrätt, huvudrätt och på buffébordet.

För 4 -6 pers

Ingredienser

3 dl vetemjöl
125 g smör
2 msk vatten

Fyllning

150 g grevé lagrad eller herrgård
3 ägg
3 dl mjölk
2 krm salt
1 krm svartpeppar nymald

Tillbehör

1 sallad blandad av t ex rödbetsskott, mizunasallad och ärtskott

40 min + 10 + 35 min i ugn

Ostpaj – gör så här:

  1. Hacka samman mjöl och smör till en grynig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnssäker form, ca 25 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt vila ca 30 min i kylen.
  2. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
  3. Gör fyllningen under tiden. Riv osten. Vispa samman ägg, mjölk, salt och peppar. Tillsätt osten. Häll fyllningen i pajskalet och grädda tills äggstanningen stelnat, ca 35 min. Garnera och servera med blandad sallad.

 

SE ÄVEN: Godaste recepten med västerbottensost