Brödet får en härligt het smak av inlagd jalapeño. Det passar perfekt till soppan, inget extra smör behövs.

För 30 bitar

Ingredienser

215 g jalapeño inlagd
50 g jäst
5 dl vatten
0,5 dl olivolja
2 dl riven ost lagrad
1 msk strösocker
2 tsk salt
16 dl vetemjöl

Pensling:

1 ägg

Garnering:

2 dl riven ost lagrad

1. Låt jalapeñon rinna av. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37°. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, jalapeño, ost, socker, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig tills den släpper bunkens kanter.
2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Tryck ut degen i en välsmord långpanna, ca 30 x 40 cm. Skåra degen till 30 rutor med en bakskrapa. Nagga degen och låt jäsa ytterligare ca 30 min.
3. Sätt ugnen på 225°. Pensla degen med uppvispat ägg och strö över osten. Grädda mitt i ugnen i 225°, ca 20 min.
4. Låt brödet kallna på galler innan det bryts i bitar och serveras.

Fler recept med: Fest, Matbröd, Övrigt, Ris och gryn