Osso buco – favoritgrytan från Italien

Recept på osso buco, en italiensk klassiker där tjocka skivor kalvlägg med ben kokas riktigt mört och serveras med en blandning av persilja, vitlök och rivet citronskal, sk gremolata. Många älskar också den mustiga märg som kan skrapas ur mitten av benen.

Osso buco

 

  1. Skala och tärna morötter och rotselleri fint. Skala och finhacka lök och vitlök. Finhacka persiljestjälkar. Hetta upp olja i en stor gryta och fräs alltsammans ca 2 minuter.
  2. Snitta ytterkanterna på köttskivorna på 3-4 ställen runt om för att skivorna inte ska krulla ihop sig när de kokas.
  3. Blanda vetemjöl, peppar och salt på en tallrik. Vänd köttskivorna i blandningen och bryn dem i en het stekpanna med olja ca 1/2 min på båda sidor.
  4. Lägg de brynta köttskivorna i grytan med grönsaker och tillsätt krossade tomater, vin, vatten och buljongtärningar. Den mjölblandning som kan finnas kvar på tallriken rörs också ner. Koka upp och låt koka under lock ca 1 1/2 timme.
  5. Gremolata: Blanda samman rivet citronskal, finhackad vitlök och finhackad persilja. Servera Osso buco med saffransris och strö gremolata över.

Gillar du det här receptet? Missa då inte våra nyhetsbrev som ger matinspiration för hela veckan. Signa upp dig här för att få Veckomenyn och Helgmenyn varje vecka!

Få vardagsmiddagar och helgmenyer komponerade av Allt om Mat:s redaktör.

Recept från