Örtstekt fläskkotlett med variation på broccoli och sparris

Recept av Årets kock Johan Backeus på örtstekt fläskkotlett med variation på broccoli och sparris. Till kotletterna passar det bra med en mustig löksky och ­krispiga grönsaker.

För 4 personer:

Ingredienser

4 fläskkotletter med ben (à 150 g)
250 g broccoli färsk
250 g sparris grön
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 kvistar timjan
2 kvistar salvia
1 msk citron pressad
2 dl vatten
1 msk kycklingfond konc
smör, salt, nymald svartpeppar

Tillbehör:

3 dl bulgur

30 minuter

Örtstekt fläskkotlett med broccoli och sparris – gör så här:

  1. Ta fram kotletterna i rumstemperatur ca 10 min innan de ska tillagas. Koka bulgurn enligt anvisning på förpackningen.
  2. Ansa och hyvla 1/4 av broccoli och sparris tunt, gärna på mandolin. Lägg dem i iskallt vatten. Krydda kotletterna med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Skala och hacka lök och vitlök.
  3. Stek kotletterna i 75 g smör tillsammans med timjan och -salvia 3–4 min på varje sida. Ta upp kotletterna. Stek löken i samma panna. Häll över citronsaften. Tillsätt vatten och fond och koka ihop ca 5 min. Mixa slätt med mixerstav.
  4. Koka resten av broccolin i lättsaltat vatten ca 4 min. Ta upp den och koka resten av sparrisen ca 2 min.
  5. Servera kotletterna med skyn och kokt och råhyvlad broccoli samt sparris och  bulgur.

Hyvla sparrisen riktigt tunt med en skalare.

 

 

Kryssa med Årets Kock Johan Backéus

kryssning årets kock

HJÄRTLIGT VÄLKOMMEN till ett härligt dygn till sjöss 22-23 april!

Tillsammans njuter vi av ett dygn fyllt av:

  • God mat och dryck
  • Spännande möten
  • Härlig matinspiration.
  • En unik trerättersmeny specialkomponerad av ÅRETS KOCK JOHAN BACKÉUS exklusivt för Allt om Mat och endast vid detta tillfälle. 

Läs mer och boka här!

Fler recept av Johan Backeus: