Örtbrytbröd

Brytbröd är både gott och vackert på buffébordet.

1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till runda bullar och kavla sedan ut dem till två rektanglar, ca 20 x 30 cm.  
3. Bred på smör och strö över ost och örter. Rulla ihop och skär i 2–3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i två cirklar på bakpappersklädda plåtar. Sätt ugnen på 225°.
4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.
5. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt dem kallna på galler.

Recept från