Brytbröd är både gott och vackert på buffébordet.

För 2 brytbröd

Ingredienser

50 g smör
3 dl vatten
2 dl mjölk
50 g jäst
2 msk strösocker
2 tsk salt
14 dl vetemjöl (840 g)

 Fyllning:

100 g smör, rumsvarmt
2 dl riven ost lagrad
1 dl rosmarin hackad
1 dl basilika hackad

Pensling:

1 ägg

Garnering:

0,5 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
2 tsk flingsalt

Örtbrytbröd – gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt vatten och mjölk och värm till 37°. Rör ut jästen i degvätskan och tillsätt socker och salt. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Spara lite mjöl till utbakningen. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 min.
  2. Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Forma degen till runda bullar och kavla sedan ut dem till två rektanglar, ca 20 x 30 cm.
  3. Bred på smör och strö över ost och örter. Rulla ihop och skär i 2–3 cm breda bitar. Lägg bullarna med snittytan uppåt i två cirklar på bakpappersklädda plåtar. Sätt ugnen på 225°.
  4. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 30 min. Pensla dem med uppvispat ägg och strö över frön och flingsalt.
  5. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Låt dem kallna på galler.

 

Fler bröd smaksatta med örter: