Örtbröd med blåklint

I degen blandas de blå kronbladen av blåklint och sedan fylls bröden med en smör- och örtfyllning. Här är det spansk körvel, men
naturligtvis kan du använda andra örter.

1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vatten och mjölk till 37°.
Häll blandningen över jästen och rör tills den löst sig.
2. Tillsätt socker, salt, blåklint och det mesta av mjölet, spara ca 1/2 dl till utbakningen. Tillsätt det smälta smöret. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.
3. Blanda örtsmöret. Ta upp degen på mjölat bord. Dela den i 2 delar och kavla ut eller platta till degen till rektanglar (ca 25×35 cm).
Bred på örtsmöret och rulla ihop till en limpa.
4. Lägg bröden med skarven ner på en plåt med bakplåtspapper och
låt jäsa ca 30 min. Sätt under tiden ugnen på 200°.
5. Pensla med ägg och strö över vallmofrön. Skåra bröden på längden och grädda i nedre delen av ugnen 20-25 minuter.

Recept från