Kakan är en variant på den franska financierkakan, saftig och rik med fin mandelsmak.

För 8 person(er)

Ingredienser

100 g mandelspån rostade
3,5 dl florsocker
1,5 dl vetemjöl
1 krm salt
1 tsk kardemumma malen
1 tsk apelsin finrivet skal
175 g smör smält
6 ägg vitor
1 burk persikor konserverade

Servering

lättvispad grädde

Orientalisk persikokaka – gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Smörj och bröa en 21–24 cm kakform.
  2. Mixa mandelspånen med florsocker.
  3. Blanda ner mjöl, salt, kardemumma, apelsinskal och smör.
  4. Vispa vitorna till hårt skum och blanda först hälften av skummet med den rätt fasta smeten. Vänd därefter ner resten av skummet med stora tag så att luftigheten behålls i smeten.
  5. Lägg den i formen, torka persikorna och placera dem i smeten med kupan ner.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 35–45 minuter. Tiden beror på vilken form du valt, känn med sticka när kakan är torr även i mitten.